In het Agrarisch Museum de Lage Hof in Overasselt kun je nieuw een museumobject ‘met een verhaal’ bekijken: het karnhuis.

Hoe wordt kaas eigenlijk gemaakt? Er zijn veel manieren om kaas te maken van koemelk (of melk van andere dieren), maar in één opzicht zijn alle methoden gelijk. Het gaat erom dat de vaste bestanddelen van de melk worden gescheiden van de vloeibare. Vroeger was het karnen (waarbij uit roomboter en karnemelk werd bereid) en het kaasmaken de taak van de boerin. Het werk was zwaar en je moest er sterke armen voor hebben. Het karnen gebeurde door de room urenlang te stampen in een stootkarn of later door een karnton met een zwengel rond te draaien. Het is de bedoeling om in het karnhuis van de Buurderij regelmatig kaas, boter en misschien ook andere zuivelproducten te gaan bereiden. Vooral om dit ambachtelijke werk te leren en de kennis hierover niet verloren te laten gaan.

www.buurderijdelagehof.nl

 

Karnhuisje en smederij

^ Karnhuisje en smederij